Valtuustoaloitteet

Valtuustoaloitteet

Valtuustoaloite: Sotungin alueen liikenneturvallisuutta parannettava

20.09.2023

Sotungin läpikulkevan Nurmimäentien liikenneturvallisuutta parannettava välittömästi

Vantaan itäisimmän ja toiseksi laajimman kaupunginosan, Sotungin, läpi kulkee asfaltoitu, kapea ja mutkainen, noin kolmen kilometrin mittainen Nurmimäentie. Tien varrella ei ole kävely- eikä pyörätietä eikä paikoitellen edes piennarta. Kyläläiset ja kyläyhdistys ovat erittäin huolissaan Nurmimäentien liikenneturvallisuudesta.

Tämän aloitteen allekirjoittajat esittävät, että kaupunki ryhtyy välittömästi selvittämään Nurmimäentien liikenneturvallisuuden parantamista aktiivisessa yhteistyössä ELY-keskuksen, asukkaiden ja muiden tarpeellisten tahojen kanssa.

Nurmimäentien mutkaisuus suorastaan houkuttelee tällä hetkellä joitakin kuljettajia jopa huomattaviin ylinopeuksiin. Jatkuvat ylinopeudet ja niistä koituvat vaaratilanteet ovat osa arkea Nurmimäentien varrella asuville, muille sotunkilaisille ja kaikille Nurmimäentien käyttäjille, joiden joukossa on paljon kevyenliikenteen käyttäjiä, myös lapsia ja nuoria. Poliisilla ei näytä olevan resursseja valvoa liikennekäyttäytymistä ja -turvallisuutta Nurmimäentiellä. Voi olla vain ajan kysymys, että tapahtuu jotain vakavampaa.

Joka vuosi Nurmimäentiellä sattuu useita ojaanajoja ja läheltä piti-tilanteita. Postilaatikoita on kaatunut ja tien varren pelloille on ajettu. Henkilövahingoiltakaan ei ole vuosien ja vuosikymmenten saatossa vältytty. Talvisin lumi, liukkaus ja tien kapeus lisäävät turvattomuutta entisestään. On varsin tavallista, että esimerkiksi kävelijä joutuu talvisin väistämään lumipenkkaan.

Turvattomuuden lisäksi ylinopeutta ajavien ajoneuvojen kaasutusten äänet muuttuvat korkeiden kallioiden johdosta huumaavaksi meteliksi, joka kaikuu läpi Sotungin kylän, mikä luonnollisesti aiheuttaa yleistä asumisviihtyvyyden laskua.

Nurmimäentie jatkuu toisessa päässä Kuninkaanmäkeen ja Itä-Hakkilaan Pohjolantienä. Tien toisesta päästä voi kääntyä joko Hakunilaan tai Östersundomiin. Nopeusrajoitukset näillä teillä ovat 40 kilometriä tai 50 kilometriä tunnissa. Lapset ja nuoret kulkevat Nurmimäentietä jalkaisin, pyörällä, mopoilla ja mopoautoilla. Pääosa 1.-4. luokkalaisista suuntaa kouluun Itä-Hakkilaan. Sen sijaan suurin osa 5.-9. luokkalaisista sekä lukiolaisista kulkevat Nurmimäentietä toiseen suuntaan Sotungin kouluun ja lukioon.

Vapaa-ajalla lapset ja nuoret kulkevat kavereilleen, sekä harrastuksiin esimerkiksi Hakunilan Urheilupuistoon ja uimahalliin. Etenkin viikonloppuisin on lisäksi paljon Sipoonkorven kansallispuistoon suuntaavaa liikennettä, jonka voi olettaa tulevaisuudessa vain lisääntyvän luontoliikunnan lisääntymisen ja ratikan myötä. Myös Leonardo da Vilhun veistospuisto sijaitsee Nurmimäentien varressa.

© 2024 Vantaan Keskusta